Ten wyjątkowo pracowity organ wymaga czułej opieki od najmłodszych lat. Możemy jednak nie wiedzieć, co dokładnie pomaga sercu, a co mu szkodzi. Przyznajmy też szczerze, że mamy skłonność do lekceważenia zaleceń specjalistów, które wydają nam się banalne, np. jedz warzywa i owoce. Ale to właśnie jest klucz do „sercowych” sukcesów!
Gdy masz mniej niż 25 lat
Jesteś młoda i zdrowa, ale nie myśl, że twoje serce nie wymaga właściwego traktowania. To, jak postępujesz, ma ogromne znaczenie. Od twoich obecnych nawyków zależy kondycja układu krążenia w przyszłości. Lepiej więc już za młodu trzymać rękę na pulsie!
Zagrożenia
Dieta fastfoodowa. Regularnie spożywasz wysokoprzetworzone, tłuste i słone pokarmy? Uważaj, bo szybko może wzrosnąć u ciebie poziom złego cholesterolu (blokuje przepływ krwi w naczyniach, prowadząc m. in. do choroby niedokrwiennej serca).
Niedobór snu. Pewnie musisz się wyszaleć i zarwać niejedną noc z powodu nauki. Ale niewyspana możesz nabawić się np. zaburzeń rytmu serca.
Używki – palenie tytoniu zaburza krążenie, a częste picie alkoholu prowadzi do nadciśnienia.
Środki zaradcze
Zwiększ spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych. 3-4 razy w tygodniu jedz ryby oraz sałatki i surówki z oliwą lub olejem, a jako przekąski między posiłkami – nasiona słonecznika oraz pestki dyni. Pokarmy te wspaniale wpływają na serce. Nie łącz tłuszczów zwierzęcych z cukrem (np. dań mięsnych nie popijaj colą).
Nie przekraczaj 2 filiżanek kawy dziennie, a najlepiej przestaw się na zbożową. Zrezygnuj z picia napojów energetyzujących.
Rzuć palenie, a przynajmniej staraj się nie palić na czczo. Alkohol zaś pij sporadycznie.
Gdy masz od 25 do 45 lat
Udoskonal codzienne nawyki
Wiesz już, jak duży wpływ na kondycję układu krążenia na prowadzony przez ciebie tryb życia, twój sposób odżywiania się, to, czy jesteś aktywna fizycznie, a także, ile ważysz. Najważniejsze zadanie przed tobą to nie zaniedbywać się i konsekwentnie przestrzegać zaleceń specjalistów.
Zagrożenia
Tradycyjna, słona kuchnia. Postaraj się ją zmienić, bo występujący w soli sód sprzyja rozwojowi nadciśnienia i miażdżycy.
Długotrwały stres – powoduje nie tylko przemęczenie, ale także utrzymywanie się podwyższonego ciśnienia krwi (i może rozwinąć się nadciśnienie). Uwaga! Czynnikiem stresującym może być także hałas (np. głośne oglądanie telewizji).
Nadwaga – badania wykazały, że aż 6-krotnie zwiększa u pań ryzyko rozwoju chorób serca oraz krążenia.
Środki zaradcze
Ogranicz dzienne spożycie doli do jednej łyżeczki. Uwaga! Dużo soli zawierają: paczkowane wędliny, produkty konserwowe oraz w proszku (np. zupy). Zastąp sól ziołami albo zamiast sodowej używaj potasowej lub magnezowej.
Jedz kilka porcji warzyw i owoców dziennie – zawierają naturalne salicylany, które zmniejszają ryzyko zawału serca.
Regularnie ćwicz – pozwoli to odreagować stres i zachować linię.
Gdy masz ponad 45 lat
Boisz się naturalnych zmian zachodzących z wiekiem w organizmie, które mogą niekorzystnie wpłynąć na serce? Takim wyzwaniom też sprostasz – po prostu uzupełniaj pojawiające się niedobory korzystając np. z dobrodziejstw natury. Regularnie też badaj serce u kardiologa.
Zagrożenia
Zmniejszanie się poziomu estrogenów związane z przekwitaniem. Żeńskie hormony płciowe roztaczają nad sercem parasol ochronny, np. rozszerzają naczynia doprowadzające krew do organu (to zapobiega m. in. chorobie niedokrwiennej). Ale wraz z nadejściem menopauzy (i brakiem estrogenów) tętnice i serce nie są już tak dobrze chronione.
Niedobory witaminowe. Mogą sprzyjać m. in. szybszemu starzeniu się komórek w układzie krwionośnym i sercu, a przez to rozwojowi schorzeń kardiologicznych.
Środki zaradcze
Włącz na stałe do jadłospisu pokarmy z fitoestrogenami, które wspomagają serce. Są to m. in.: czosnek, fasola biała i czerwona oraz szparagowa, groch, koper, marchew, pszenica, ryż, siemię lniane.
Wzbogać dietę o tzw. bomby witaminowe. Wit. C dostarczą: brokuły, zielona papryka, owoce jedzone ze skórką; wit. E – nasiona słonecznika, migdały. Beta-karoten (chroni przez zawałem) występuje np. w marchwi, dyni, pomidorach, morelach, melonach.