Wiele słyszymy o tym, jak niezwykle istotna w profilaktyce zdrowia jest odpowiednia właściwa dieta, lecz w rzeczywistości niewiele o niej wiemy. Wszyscy wiedzą, iż najważniejsze jest zadbanie o obecność w codziennym menu warzyw i owoców. Naukowcy określili optymalną ilość na 5 porcji dziennie. A co poza tym powinniśmy spożywać, a czego unikać? Warzywa muszą być przede wszystkim świeże, a także najlepiej surowe, lecz jeśli nie ma takiej możliwości, doskonałe są mrożonki. Wszyscy wiedzą, iż długa obróbka termiczna – gotowanie, smażenie czy duszenie – zabija dużą ilość witamin, więc najlepiej, by warzywa były gotowane na parze. Owoce też najlepiej byłoby jadać świeże, ale jeśli jest to niemożliwe, dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie ich mrożonymi lub suszonymi, lecz trzeba wystrzegać się tych z puszek czy kandyzowanych, bo zawierają duże ilości cukru i przeważnie także konserwanty.
Jeśli chodzi o inne „zdrowe” wskazówki, to bardzo polecane jest obfite doprawianie dań ziołami, bo wspomagają układ trawienny. Do pogryzania doskonałe są orzechy, ale nie solone. Polecane są też wszelkie nasiona, na przykład słonecznika czy pestki dyni. Mąk i jej produkty muszą być przynajmniej w większości z pełnego ziarna, a pieczywo powinniśmy wybierać ciemne, pełnoziarniste. Nie musimy całkiem unikać mięsa, ale powinniśmy wybierać białe i chude, najlepiej drobiowe, które ugotujemy bądź przygotujemy na ruszcie. Lepsze od mięsa są jednak zdecydowanie ryby, nawet te tłustsze. Również najlepiej jest gotować je na parze lub piec na ruszcie.